Ohjeet tähtitaivaan kuvaamiseen

 
KOLI YÖLLÄ.jpg

Yötaivaan kuvaaminen

Oletko miettinyt miten ikuistaa tähtitaivas, linnunrata tai revontulet kameralle? Tässä 7 vinkkiä onnistuneeseen yöllisen taivaan kuvaamiseen!

1. Valitse oikeat varusteet

Tähtitaivaan kuvaamiseen tarvitset 1) kameran, jonka voi säätää manuaalitilaan, 2) siihen sopivan laajakulmaisen objektiivin ja 3) jalustan.

Halvalla tai vanhallakin kameralla ja objektiivilla selviää, kunhan sen voi säätää manuaalitilaan. Mitä paremmin kamera kestää ISO-arvon nostamista ja mitä valovoimaisempi ja laajakulmaisempi objektiivi sinulla on, sitä paremmin onnistut. Hyvä polttoväli on 10-24mm välillä.

Kamera pitää saada tuettua hyvin. Tähän kunnollinen tukeva jalusta on paras, mutta esim. hernepussi tai mikä tahansa muu viritys riittää, kunhan kamera pysyy paikallaan.

2. Valitse oikea ajankohta

Paras aika on kuvata syksyllä, jolloin on pimeää, eikä ole vielä lunta heijastamassa valoa. Kuiva keli on myös hyvä, koska silloin ilmankosteus ei haittaa näkyvyyttä. Tähtitaivasta voi kuvata kuitenkin kaikkina aikoina vuodessa, paitsi tietenkin keskikesällä. Kuitenkin syksyllä tähdet ja erityisesti linnunradan saa ikuistettua kaikkein kirkkaimpana.

Uuden kuun aika on hyvä, koska silloin kirkas kuun valo ei peitä tähtiä. Kuun liikkeitä voit seurata esimerkiksi täältä: http://www.eeki.biz/kuun_vaihe.php

Ulos kuvaamaan kannattaa kuitenkin monesti lähteä silloin, kun on selkeää! Monesti on jälkikäteen harmittanut, kun on tullut odoteltua täydellisiä olosuhteita ja sitten onkin ollut pilvistä.

3. Mene mahdollisimman pimeään paikkaan

Mitä vähemmän valosaastetta, sitä paremmin saat tähtitaivaan ikuistettua. Valosaastetta on melkein aina, vaikka sitä ei silmin huomaisi. Voit näiltä nettisivuilta tutkia paikkoja, joissa on vähän valosaastetta:

http://www.lightpollutionmap.info/…
http://blue-marble.de/nightlights/2012

Subaru Finlandille otettu kuva revontulien alla keskellä Lappia.

Subaru Finlandille otettu kuva revontulien alla keskellä Lappia.

4. Laita asetukset kohdalleen

Laita kamera manuaalitilaan. Suljinaika valitaan niin sanotun 500-säännön mukaan:

Jaa luku 500 objektiivisi polttovälillä, niin saat pisimmän valotusajan (sekunteina), jota voit käyttää ilman, että tähdistä tulee viiruja.

Esimerkiksi jos kuvaat 24mm objektiivilla täyskennoisella kameralla saat valotusajan laskettua seuraavasti 500 / 24 = 21. Voit pyöristää sekuntimäärän aina alaspäin, eli tässä tapauksessa 20 sekuntiin. Kroppikennoisella kameralla ota huomioon myös kroppikerroin.

Aukoksi valitaan objektiivisi valovoimaisin aukko, esim. 2.8.

Säädä herkkyys eli ISO-arvo aluksi 3200, lisää tai vähennä tarpeen mukaan. Säädä ISO-herkkyydellä kuvasi valotusta. Nostamalla ISO-arvoa saat siitä kirkkaamman ja laskemalla pimeämmän. Kannattaa kokeilla mikä toimii missäkin tilanteessa! Mitä alhaisempi ISO-arvo, sitä vähemmän kuvassa on haitallista kohinaa.

5. Tarkenna oikein

Laita objektiivi manuaalitarkennustilaan (MF). Tarkenna käsin hyödyntäen kameran takanäyttöä ja sen zoom-toimintoa (esim. 10x zoom). Tarkenna kirkkaimpaan tähteen, jonka näet.

Jos et löydä tähteä niin vie objektiivi äärettömään tarkennukseen ja katso meneekö tarkennus "yli", jos menee niin tuo tarkennusta takaisinpäin pikkuhiljaa. Ota kuva, ja voit tarkastaa kuvan ottamisen jälkeen onnistuitko.

6. Ota kuva

Ota kuva käyttäen kaukolaukaisinta tai 2s tai 10s ajastinta kamerassa, jottei kamera tärähdä painaessasi laukaisinta.

7. Jälkikäsittele kuva

Kuvat kannattaa kuvata RAW-kuviksi, niin saat niistä jälkikäsittelyssä eniten irti. Itse käsittelen kuvat Lightroomilla, mutta Photoshop, Capture One yms. toimivat hyvin. Youtubesta löytyy paljon hyviä tutoriaaleja yökuvien käsittelyyn. Voit myös kuvaustilanteessa kuvata panoraman ja yhdistää kuvat tietokoneella. Tämä on etenkin hyvä, jos sinulla ei ole kovin laajaa objektiivia käytössä.

Ei muuta kuin nauttimaan syksyn ja talven öistä!

Tähtitaivas mökin yläpuolella. Nikon D750, 24-70 2.8. Suljinaika 20s, ISO 3200, aukko 2.8.

Tähtitaivas mökin yläpuolella. Nikon D750, 24-70 2.8. Suljinaika 20s, ISO 3200, aukko 2.8.